10 keinoa vähentää ihon ja hiusten kuivumista!

10 keinoa vähentää ihon ja hiusten kuivumista!

 

Ihon ja hiusten kuivuminen voi johtua monista eri tekijöistä, jotka vaikuttavat sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kuivuminen johtuu usein ihon tai hiusten luonnollisen kosteustasapainon häiriintymisestä, joka voi tapahtua monista syistä. 

 Iho on kehon suurin elin ja toimii ensisijaisena suojana ulkoisia haittoja, kuten mikrobeja, saasteita ja UV-säteilyä vastaan. Hyvinvoiva iho on paremmassa kunnossa puolustamaan kehoa näiltä uhkilta.

Ihonhoitorutiinien noudattaminen voi toimia myös rentoutumisen ja itsehoitoon keskittymisen muotona, mikä tukee henkistä hyvinvointia. Rutiinit voivat tarjota tunteen hallinnasta ja rauhoittavasta järjestyksestä päivittäisessä elämässä.

 

Mistä ihon ja hiusten kuivuminen voi johtua ?

 

1. Ilmasto-olosuhteet

Kylmä ilma, kuiva talvi-ilma ja voimakas tuuli voivat vähentää ihon luonnollista kosteutta. Myös erittäin kuuma ja kuiva ilmasto, voi kuivattaa ihoa.

2. Lämpö ja ilmastointi

Keskuslämmitys, ilmastointilaitteet ja muut lämmityslaitteet voivat vähentää ilman kosteutta, mikä puolestaan voi kuivattaa ihoa.

3. Kuuma vesi

Liiallinen kuumassa vedessä kylpeminen tai suihkussa käyminen voi heikentää ihon luonnollista lipidikerrosta, mikä johtaa kosteuden menetykseen.

4. Vääränlaiset ihonhoitotuotteet

Käyttämällä liian voimakkaita saippuoita, puhdistusaineita tai ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät alkoholia tai muita ihoa kuivattavia ainesosia, voi häiritä ihon luonnollista kosteustasapainoa.

5. Kloori, kalkki ja rautapitoinen suihkuvesi

Kunnallisveteen lisätyt desinfiointi- ja pH:n säätöaineet voivat kuivattaa hiuksia ja ihoa pahentaa atopian oireita. Jos ihon pH-arvo nousee liian emäksisen veden (kalkkipitoinen "kova"vesi) käytön myötä liian emäksiseksi, sen luonnollinen tasapaino järkkyy. Iho ei tällöin pysty muodostamaan sille tärkeitä rasvahappoja ja menettää kosteutta. Näin ollen iho kuivuu. Kloori voi vahingoittaa hiuksen suojakerrosta, mikä johtaa kosteuden menetykseen hiuksista ja tekee niistä kuivat ja hauraat.

6. Ravitsemus

Riittämätön vedenjuonti ja tiettyjen ravintoaineiden, kuten omega-3-rasvahappojen, vitamiinien ja mineraalien, puute voivat vaikuttaa ihon kosteustasapainoon ja edistää kuivumista.

7. Sairaudet ja terveysolosuhteet

Tietyt sairaudet, kuten diabetes, psoriasis, ekseema ja kilpirauhasen vajaatoiminta, voivat johtaa ihon kuivumiseen.

8. Ympäristösaasteet

Saasteet ja muut ympäristön toksiinit voivat vahingoittaa ihoa ja heikentää sen kykyä pitää yllä kosteustasapainoa.

9. Geneettiset tekijät

Joillakin ihmisillä on luonnostaan kuivempi iho geneettisten tekijöiden vuoksi.

10. Hormonaaliset muutokset

Hormonaaliset muutokset, kuten ne, jotka tapahtuvat raskauden, vaihdevuosien tai tiettyjen lääkitysten käytön aikana, voivat vaikuttaa ihon kosteustasapainoon.

Ihon ja hiusten kuivumisen vähentämiseen on monia tehokkaita keinoja. Näiden toimenpiteiden tavoitteena on palauttaa ja ylläpitää ihon ja hiusten luonnollista kosteustasapainoa. Seuraavassa on kymmenen vinkkiä, jotka voivat auttaa.

 

10 keinoa vähentää ihon ja hiusten kuivumista

 

1. Kosteuttavien tuotteiden käyttö

Valitse iholle ja hiuksille tuotteita, jotka sisältävät kosteuttavia ainesosia, kuten hyaluronihappoa, glyseriiniä, aloe veraa ja luonnollisia öljyjä (esim. argan-, kookos- tai jojobaöljy).

2. Veden juominen

Pidä keho hyvin hydrattuna juomalla riittävästi vettä päivittäin. Hydratoitunut keho auttaa ylläpitämään ihon ja hiusten kosteustasapainoa.

3. Hellävarainen puhdistus

Vältä voimakkaita saippuoita ja puhdistusaineita, jotka voivat poistaa ihon ja hiusten luonnollisia öljyjä. Käytä sen sijaan hellävaraisia, kosteuttavia pesutuotteita.

4. Käytä suihkusuodatinta

Suihkusuodatin poistaa vesijohtovedestä metalleja, kalkkia ja muita epäpuhtauksia, joka auttaa hiuksia voimaan paremmin. Lue lisää suihkusuodattimen vaikutuksista ihoon ja hiuksiin

5. Ilmankostuttimen käyttö

Ilmankostutin voi auttaa ylläpitämään sopivaa kosteustasoa sisätiloissa, erityisesti talvella, kun ilmasto on kuivempi.

6. Omega-3- ja antioksidanttipitoisen ruokavalion noudattaminen

Syö runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältäviä ruokia, kuten lohta ja pähkinöitä, sekä antioksidantteja sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia. Nämä ravintoaineet edistävät ihon ja hiusten terveyttä.

7. Suojautuminen ulkoisilta tekijöiltä

Suojaa iho ja hiukset auringolta, tuulelta ja kylmältä käyttämällä sopivia vaatteita ja aurinkosuojatuotteita.

8. Kosteuttavien naamioiden ja öljyjen käyttö

Säännöllinen kosteuttavien naamioiden ja öljyjen käyttö hiuksille ja iholle voi auttaa palauttamaan niiden luonnollisen kosteuden ja pehmeyden.

9. Vältä liiallista lämpökäsittelyä

Vältä liiallista hiustenkuivaajan, suoristusraudan tai kihartimen käyttöä, sillä korkea lämpötila voi kuivattaa hiuksia. Kun käytät lämpökäsittelyvälineitä, käytä lämpösuojatuotetta.

10. Sisäisen terveyden ylläpitäminen

Yleinen terveys ja hyvinvointi heijastuvat myös ihoon ja hiuksiin. Varmista riittävä uni, stressinhallinta ja säännöllinen liikunta osana ihon ja hiusten hoitoa.  

  

Iho on ihmiselle tärkeä elin josta kannattaa pitää hyvää huolta ja nähdä vaivaa jotta se voi hyvin. Nämä muutamat vinkit voivat auttaa ylläpitämään ihon ja hiusten kosteustasapainoa ja parantamaan niiden yleistä terveyttä ja ulkonäköä. 

 

 

Takaisin blogiin